A lakó adataival ki kell tölteni a „Törzskarton” rubrikáit. A felvételre kerülő névnél, de később is meg lehet jelölni, hogy a lakó melyik osztályra kerül.

Az osztályok rubrikába beírható a különböző osztályok megnevezése. Legközelebb onnan kell kiválasztani a már korábban beírtat. Ha nem kívánják jelölni az osztályokat, akkor hagyni kell a „TELJES” feliratot a rubrikában.

Ha az osztályok be vannak jelölve, akkor a törzsnévsort a statisztika oldalon osztályok szerint is be lehet hívni.

Adatfelvitelkor egy-egy rubrika kitöltését érdemes ENTER-rel befejezni, így a kurzor a következő, kitöltendő rubrikába kerül.

FONTOS! A rubrikák kitöltésekor, ahova számot kell írni, ott a nullát nem szabad O betűvel helyettesíteni!

A személyi szám rubrikába be kell írni a nemet jelölő 1 vagy 2 számot, majd a születési év utolsó két számjegyét, a hónapot, évet.

Az ellátottak lakcímeként általában az intézményt szokás megadni, ezért mentés után ez a rubrika nem ürül ki, a következő gondozottnál már nem kell beírni. (A rubrikákba való dupla kattintás kijelöli a beírtakat, lehet felülírni).

A regiszterszám automatikusan növekszik, de régebbi, a lakó kartonján meglévő regiszterszámot is meg lehet adni. Két személynek azonos regiszterszámot nem szabad adni! Ha egy lakó eltávozott, akkor sem használható fel a regiszterszáma új lakónál!

A Tajszámot figyelmesen, a vonalak fölé kell írni, így hármas bontással készülnek.

A jövedelem, térítési díj, kötelező maradvány rubrikákat akkor kell kitölteni, ha ezzel a programmal készítik a gyógyszer és térítési díj számlákat. Ezek az adatok felkerülnek a gyógyszerlapokra. Nagyon fontos, hogy a jövedelemnél és a térítési díjnál egybe írják az összeget, nagyságrendet jelölő pont nélkül, valamint ne írják mellé, hogy Ft., csak így, egyszerűen:  25500

A közgyógyigazolvánnyal, rendelkező lakóknál a közgy.ig. érvényes rubrikába a lejárat dátumát kell beírni.

Az adatok feltöltése után, a program indításakor a főmenü oldalon mindig megjelenik egy ablak a lejárt és a közeljövőben lejáró közgyógyigazolványok listájával.

A Változás oka (ki-be jelentk.) feliratoknál látható kis nyílra kattintva kinyílik a megfelelő lista, melyből a szükséges információ rákattintással a törzskartonra íródik.

A „Betegség cs.” ablakban található meghatározásokból ki kell választani a gondozottra jellemzőt. Ez a lista bővíthető. A nyíl melletti rubrikába be kell írni a betegségcsoportot. Legközelebb onnan választható ki. Mivel egy lakónak csak egy betegségcsoport jelölhető be, ezért érdemes halmozott betegségeket tartalmazó csoportokat is kialakítani. Pl. Látás, hallás, mozgás, stb.

Ha valaki elhagyja az intézményt, vagy meghal, be kell írni a kijelentkezés időpontját, valamint kijelölni a „Változás oka (be-kijelentk)” gombbal kinyitott listából annak okát, majd menteni. Ki kell törölni a recept oldalon a „Normál terápiás” és „Nagyobb terápiás” ablakba mentett receptjeit. Kiléptetéskor a program az összeállított gyógyszerlapon a további napokról letörli a felvitt gyógyszereket.

Ha adathiba miatt kell valakit ki-, és beléptetni, akkor változás okának az „Am”à adatmódosítást kell megadni. Így ez a fajta ki-beléptetés nem zavarja a statisztikai kimutatásoknál az intézmény létszámmozgásának adatait.

Az eltávozottak neve megmarad az adatbázisban, a különböző menüoldalakon csak akkor jelenik meg, ha a „Lakó” rubrikába * (csillagot)  írnak.

Demencia jelölésére, statisztikai kimutatására van lehetőség. A lakó nevét behívva, a demencia rubrikába bekattintva látható az X, be kell írni a kezdet dátumát majd menteni. A statisztika oldalon erről kimutatás készíthető.

Az adatok kitöltése után >menteni< kell a beírtakat

A szakorvosi javaslatot a nyomtatvány oldalon kell elkészíteni, itt csak megtekinteni lehet.

Az „Életút” gombbal kinyitott ablak névre szóló, korlátlan a beírási lehetőség. Az ellátott kórelőzményét, az intézménybe jutását megelőző eseményeket lehet feljegyezni.

  • A nyomtató ikonra kattintva a törzskarton kinyomtatható.