A számlázással kapcsolatban 2016 január 1-től életbe lépő jogszabályi változásnak megfelel a program, vagyis rendelkezik az „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” funkcióval az alábbiak szerint:

 

„11/A. § A számlázó programnak olyan önálló, de a programba beépített, „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval kell rendelkeznie, amelynek elindításával adatexport végezhető

  1. a) a kezdő és záró dátum (év, hónap, nap) megadásával meghatározható időszakban kibocsátott, illetve
  2. b) a kezdő és a záró számlasorszám megadásával meghatározható sorszámtartományba tartozó számlákra.”

 

Ezt a kimutatást az archív számlák ablakban az „Adóhatósági adatszolgáltatás” füllel kinyitott részben tudják elkészíteni. Lehet kezdő-záró számlaszámok vagy tól-ig dátumhatárok megadásával készíteni a szükséges kimutatást. A már megszokott módon egy kinyíló ablakban kell kiválasztani –akár erre a célra készített- mappát, ahova bármilyen, tetszőleges névvel lehet menteni a beküldendő anyagot. Onnan az adott címre kell emailen továbbítani.

 

 

Ha számláznak a WDE programmal és adómentességet élveznek, mert kisadózók, akkor a beállítások oldalon az „Alapadatok, jelszó” ablakban az intézmény adatainál be kell jelölni a „Kisadózó” rubrikát majd menteni kell!

A NAV fele küldött jelentéshez ez szükséges.

 

Van még egy igen fontos dolog. Sajnos a NAV érthetetlen okból, de külön rubrikákban kéri a címmel kapcsolatos adatokat, bár ez még mindig nem egyértelmű. Az internetes, témához kapcsolódó fórumokon látjuk, hogy nagyon sok számlázó programnál, mint ahogy nálunk is egy sorba kerültek ezek az adatok.

Mi az esetek túlnyomó részében megoldottuk ezt a problémát, ami a számlázó részen látható is. Vagyis az könyvelés részen a cím adatai bontásban jelennek meg. Igaz, az utca, házszám egy sorban szerepel, de a jelentést készítő programrész ezt megfelelően bontja, és a helyére teszi.

Ennek ellenére kérjük, az idei első számlázásuk alkalmával fokozottabban figyeljék a címzést. Amennyiben az irányítószám, vagy valamelyik másik rubrika üres, akkor kattintsanak a „Keresés” gombra. A program az interneten keresztül azonosítja a helységnevet és megfelelően tölti fel a rubrikákat.

Olyan esetekben van gond, ahol nem írták be a település nevét, a település rubrikába csak az utcanév szerepel a házszámmal. Ilyen esetben, ha bekattintva beírják a település nevét és utána keresnek, akkor megfelelően töltődnek ki a rubrikák. Amennyiben mégsem megfelelő, akkor ezeket ki kell javítani!

 

A jövőben ezek az adatok, ha már számla lett nyomtatva, megfelelően jelennek majd meg.